Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?

Vår mat

På IUS Tygelsjö är maten och måltidsstunderna viktiga. Våra måltider skall vara förenade med glädje och bidra till att lägga grunden för en hälsosam och hållbar livsstil. Maten ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen att se framemot med njutning.

Friluftsfrämjandet I Ur och Skur Utveckling AB har en gemensam kostpolicy för sina skolor och förskolor. Kostpolicyn grundas på vår vision och pedagogik att bidra till goda matvanor genom livsmedel av god kvalitet samt vällagade och näringsriktiga måltider som tar hänsyn till miljö och hälsa. Maten ska också vara säker avseende eventuella special-koster. Vi strävar efter att servera bra ekologiska och närproducerade råvaror med anpassad mängd för att minska matsvinn. I möjligaste mån används närproducerade svenska och/eller ekologiska råvaror och maten tillagas från grunden. Vi eftersträvar att i största mån samarbeta med närliggande bönder för våra inköp.

Under stora delar av året äter vi utomhus på förskolans gård eller någonstans i vår närmiljö. På förskolan finns även möjlighet att tillaga maten utomhus över öppen eld på vår stekhäll. Måltiderna är en del av utbildningen genom vår måltidspedagogik. Vi undersöker och pratar om matens olika upplevelser så som smak, doft, färg och form. Måltidsstunderna ger möjligheter till att känna gemenskap och samhörighet. Vi har ett nära samarbete mellan pedagogerna och vår kock för att kunna använda maten som serveras som utgångspunkt utifrån ett mera globalt och hållbart perspektiv. Till exempel genom att samtala med barnen om varifrån maten kommer? Var köper vi maten? Vad kan vi odla själva? Vad betyder olika begrepp som kravmärkt, närodlat och ekologiskt? 

På förskolan i Tygelsjö arbetar vi aktivt med odlingar. Barnen är med i hela processen från det att vi sår frön och förgror tills dess att vi planterar ut växterna i våra odlingslådor. Barnen är delaktiga i vattningen och slutligen skörden. Vi har även två sinnesträdgårdar med bärbuskar, grönsaker, rotfrukter och olika örter. I vår kompost kan barnen ta del av processen där trädgårdsavfall och matrester bryts ned till jord.