Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?

Maten och måltiden på Spetsbergen

På I Ur och Skur Spetsbergen är måltidssituationer och maten vi serverar viktiga. Vi vill att våra måltidssituationer skall vara förenade med glädje och bidra till att lägga grunden för en hälsosam och hållbar livsstil.

Maten ska engagera alla sinnen, vara en höjdpunkt på dagen och vi önskar att alla ser fram emot den. Förskolan har ett engagerat team i köket bestående av vår kock och köksbiträde.

Friluftsfrämjandet I Ur och Skur utveckling AB har en kostpolicy som grundas på vår vision och pedagogik att bidra till goda matvanor genom livsmedel av god kvalitet, vällagade och näringsriktiga måltider med hänsyn till miljö och hälsa. Maten ska även vara säker avseende eventuell specialkost och hygien.

I Ur och Skur Spetsbergen strävar efter att servera bra, ekologiska och närproducerade råvaror med anpassad mängd för att minska matsvinnet. I möjligaste mån använder köket närproducerade svenska och/eller ekologiska råvaror och dessa tillagas från grunden, med inslag av utematlagning.

Under stora delar av året äter grupper utomhus på förskolans gård eller någonstans i vår närmiljö. Pedagogerna och barnen lagar återkommande tillsammans mellanmål eller lunch på stormköket eller över en eld på gården eller i skogen. Måltiderna är en del av utbildningen och ger barnen utrymme för samtal och skapar möjlighet till att känna gemenskap och samhörighet. Pedagogerna, kocken och köksbiträdet har ett nära samarbete för att kunna använda maten som serveras som utgångspunkt utifrån ett mera globalt och hållbart perspektiv.

På förskolan har vi odlingslådor där barnen får vara delaktiga och vara med i hela processen - från att vi sätter frön till att vi äter det vi har odlat. Barnen ges möjlighet till delaktighet genom att med stigande ålder få hjälpa till vid bakning och vid matlagning på stormkök och muurikka. Under säsong har kocken utematlagning varje fredag och tillagar lunchen över öppen eld där barn och pedagoger ansvarar för att förbereda elden inför matlagningen.