Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?

Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om I Ur och Skur Utsiktens förskola.

Är ni alltid utomhus?

Den stora fördomen om I Ur och Skur är att vi alltid är ute. Det stämmer inte. Vår utbildning sker i växelverkan mellan ute- och innemiljö. Vi har bra ändamålsenliga lokaler med 3 avdelningar.

Följer ni läroplaner, eller leker ni bara i skogen?

Vi följer ”Läroplan för förskolan” - Lpfö-18 och använder oss av I Ur och Skurs metoder för att arbeta mot målen i läroplanen.

Hur sover barnen?

De yngre barnen på Utsikten sover utomhus i vindskydd. Under vinterhalvåret sover barnen på liggunderlag, ullfiltar samt i sovsäck.

De äldre barnen har vakenvila inomhus, där de har lugna aktiviteter som tex bokläsning.

Behöver barnen speciella kläder?

Barnen behöver funktionsdugliga kläder efter väder för att de ska hålla sig torra och varma under utevistelsen. Det krävs gott om extrakläder så att vi kan byta om något blir blött, eller förstärka med om det är kallt. Ett tips är att hålla utkik efter bytardagar samt att vårda kläderna med tex impregnering för att de ska stå emot väta.

Är barnen friskare?

Forskning visar att barn på I Ur och Skur drabbas av färre infektionssjukdomar än barn på andra förskolor. Det beror sannolikt på att virus och bakterier har svårare att spridas utomhus.

Barnen rör på sig mycket vilket också leder till bättre hälsa. Forskning visar även att barn som rört på sig mycket har lättare att koncentrera sig när de kommer in, vilket gynnar barnen både i förskolan och skolan.

Hur fungerar toalettbesök?

När vi är ute på gården går vi in för toalettbesök. När vi är ute i skogen så hjälper vi barnen att uträtta sina behov i skogen och vill barnen vara helt i fred kan man välja en potta eller en byggd ”naturtoalett”. Hygienartiklar finna alltid packade i pedagogernas ryggsäckar.

Har alla vårdnadshavare ett intresse för friluftsliv?

Nej! Några väljer I Ur och Skur till sina barn för att vårdnadshavarna själva har stort intresse i friluftsliv, men andra väljer I Ur och Skur för att barnen ska ha fått en hälsosam utevistelse innan barnet går hem för dagen.

Hur drivs I Ur och Skur Utsikten?

Utsikten är en fristående förskola och drivs som en ekonomisk förening.