- Meny: Blåbäret Blåbäret
Pedagogik på Blåbäret
"Ute hela dagen - sällan sjuka men ofta smutsiga."
På Förskolan Blåbäret är naturen vårt klassrum där vi upplever naturen med alla sinnen och leker fram kunskap. Blåbäret drivs enligt Friluftsfrämjandets pedagogik I Ur och Skur. För oss på Blåbäret innebär det att vi använder oss av naturen för att nå målen i läroplanen, och barnen vistas till stor del utomhus och upptäcker naturen med alla sinnen. På våren förplanterar barnen frön inomhus, som när värmen kommer planteras utomhus i pallkragar där varje barn har ett eget hörn att besluta om. Här har såväl ärtor som morötter och pannkakor planterats. Maten på Blåbäret ska vara ekologisk och närproducerad i så stor utsträckning som möjligt.
I enlighet med Friluftsfrämjandets pedagogik I Ur och Skur så har Blåbäret särskilda skogsdagar med barnen indelade i olika åldersgrupper som passar lärandet och upplevelsen:
Skogsknopp: för barnen mellan 2 och 3 år
Skogsknytte: för barnen mellan 3 och 4 år
Skogsmulle: för de lite äldre barnen.
En dag i veckan ordnas en liten matsäck åt barnen som de sedan äter ute i skogen med förskolepedagogerna. Utflykterna i skogen är utformade för att passa ålderskategorierna bäst. En tvååring kanske får den bästa upplevelsen i att äta blåbär i dungen nära förskolan, medan de äldre barnen kan gå på upptäcktsfärd längre in i skogen.
På Blåbäret går 15 barn i åldrarna 1-5 år och det finns tre anställda pedagoger. Pedagogernas roll är att med utgångspunkt i barnens behov vara guider och medupptäckande. Alla anställda på Blåbäret har förutom sin lärarutbildning även ledarutbildning inom I Ur och skur-pedagogiken.
Blåbäret har sina lokaler i scoutstugan i Hästhagen, ett stenkast från Nacka naturreservat och precis intill Järlasjön. Barnen är ute en stor del av dagen och för det mesta både lämnar och hämtar du ditt barn utomhus. På baksidan av huset har vi en grillplats, djurkyrkogård och barnens egna odlingslotter.