Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?

Hållbar livsstil

Ur och Skurs målsättning är att lägga grunden till miljömedvetenhet. Barnen ska ges möjlighet att utveckla ett varsamt förhållningssätt till varandra, miljön och naturen.

Miljömedvetenhet

Ur och Skurs målsättning är att lägga grunden till miljömedvetenhet. Barnen ska ges möjlighet att utveckla ett varsamt förhållningssätt till varandra, miljön och naturen. Målet är att det förhållningssätt som tillämpas ska leda till ett naturligt levnadssätt när barnet blir vuxen. Barns relation till och förståelse för naturen är speciellt viktig nu, i den tid vi lever i, där klimatförändringar som är påverkade av människan har förändrat förutsättningar för vår planet jorden och allt levande på denna planet.

Under förskoleåldern och de tidiga skolåldrarna utvecklar barnen sina grundläggande värderingar, attityder, färdigheter, beteenden och vanor, vilket kommer att påverka deras liv för en lång tid framöver. Ett medvetet arbete med hållbarhetsfrågor ger barnen möjligheter att utveckla kunskaper om hur olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling.

Då vi vistas regelbundet i naturen, ges barnen möjlighet att skapa en relation och bygga upp en anknytning till naturen. När barnen blir nyfikna på naturen och får kunskap om naturens kretslopp, leder det förhoppningsvis till att de värnar om allt levande, vill lära sig mer och att de i praktisk handling agerar miljömedvetet. Vi vill att en positiv framtidstro ska prägla vår undervisning.

Maten som gör skillnad – ekologiskt och närproducerat

På I Ur och Skur är en hållbar livsstil en integrerad del av vår filosofi, och det börjar med maten vi serverar. Vi tror att goda matvanor lägger grunden för både hälsa och miljömedvetenhet. Därför använder vi om möjligt ekologiska, närproducerade och säsongsmässiga råvaror för att skapa näringsrika och läckra måltider som våra barn älskar. Vi väljer medvetet ingredienser som är odlade utan skadliga kemikalier och som kommer från lokala bönder. Detta minskar vårt koldioxidfotavtryck samtidigt som det stödjer den lokala ekonomin. Våra måltider är utformade för att vara både hälsosamma och miljövänliga, vilket lär barnen vikten av att tänka på var maten kommer ifrån.

Maten som pedagogiskt verktyg

Våra måltider är mer än bara mat; de är en del av lärandet. Genom att diskutera matens väg från jord till bord, dess miljöpåverkan och näringsegenskaper, gör vi maten till en del av en större läroplan som omfattar hälsa, vetenskap och miljömedvetenhet. Vi integrerar matlagning i vårt pedagogiska program, vilket ger barnen möjlighet att själva vara med och laga mat. Genom dessa praktiska aktiviteter lär sig barnen om ingrediensernas ursprung, säsongens betydelse och grundläggande matlagningsfärdigheter. Detta stärker deras förståelse för och uppskattning av maten de äter.