Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?

Vår mat

För oss är maten vi serverar och måltidssituationer viktiga. Våra måltidssituationer skall vara förenade med glädje och bidra till att lägga grunden för en hälsosam och hållbar livsstil.

Maten ska engagera alla sinnen, vara en höjdpunkt på dagen och vi önskar att alla ser fram emot den. I Ur och Skur utveckling har en kostpolicy för sina skolor och förskolor. Kostpolicyn grundas på vår vision och pedagogik att bidra till goda matvanor genom livsmedel av god kvalitet, vällagade och näringsriktiga måltider med hänsyn till miljö och hälsa. Vi strävar efter att servera bra, ekologiska och närproducerade råvaror med anpassad mängd för att minska matsvinnet. I möjligaste mån använder köket närproducerade svenska och/eller ekologiska råvaror och dessa tillagas från grunden, med inslag av utematlagning.

Under stora delar av året äter grupper utomhus på våra gårdar eller ute på tur. Måltiderna är en del av utbildningen och ger barnen utrymme för samtal och skapar möjlighet till att känna gemenskap och samhörighet. Pedagogerna, kocken och köksbiträdet har ett nära samarbete för att kunna använda maten som serveras som utgångspunkt utifrån ett mera globalt och hållbart perspektiv. På våra gårdar har vi odlingslådor där barnen får vara delaktiga och vara med i hela processen - från att vi sätter frön till att vi äter det vi har odlat. Barnen ges möjlighet till delaktighet genom att med stigen ålder få hjälpa till vid bakning och vid matlagning på stormkök och muurikka.